Nieuwe president in Centraal-Afrika

Rebellenleider Michel Djotodia heeft zichzelf benoemd tot staatshoofd van de Centraal-Afrikaanse Republiek. President François Bozizé is gevlucht. Djotodia wil naar eigen zeggen binnen drie jaar democratische verkiezingen houden. Advocaat en mensenrechtenactivist Nicolas Tiangaye blijft eerste minister.

Afgelopen weekend hebben de Seleka-rebellen de hoofdstad Bangui en het presidentieel paleis ingenomen. Volgens een VN-medewerkster ter plaatse is de situatie uiterst precair. “De meeste inwoners blijven thuis, omdat bijna alles geplunderd wordt.”

Bij gevechten met de rebellen zijn Zuid-Afrikaanse militairen om het leven gekomen. De omgekomen militairen maakten deel uit van een Zuid-Afrikaanse vredesmacht van 200 soldaten. Ook aan de kant van de rebellen zouden er doden zijn gevallen. Volgens niet-officiële bronnen zou het gaan om negen doden.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de staatsgreep intussen al veroordeeld. Hij uit zijn bezorgdheid over schendingen van de mensenrechten en roept op tot een snel herstel.