Cyprus krijgt geen hulp van Rusland

De Cypriotische minister van Financiën heeft Moskou met lege handen verlaten. Het noodlijdende Cyprus krijgt voorlopig geen financiële hulp van Rusland.

Minister Sarris hoopte dat Rusland een lening van 2,5 miljard euro, die het had toegekend in 2011, wilde versoepelen. Maar daar stemmen de Russen niet mee in. Ze zijn ook niet bereid te investeren in Cypriotische banken en energiebedrijven. Heel wat Russen hun geld staat op Cypriotische rekeningen. Europa dacht daarom aan een eenmalige belasting op de spaarboekjes, maar dat plan werd dinsdag weggestemd door het Cypriotische parlement.

Maar voor Cyprus dringt de tijd. Het land krijgt van Europa nog tot maandag de tijd om voldoende geld vrij te krijgen, in ruil voor de 10 miljard euro noodhulp. Het Cypriotische parlement stemt straks over een nieuw reddingsplan. Daarin staat onder meer de oprichting van een solidariteitsfonds. De ministers van Financiën van de Eurogroep hebben daarover gisteravond al telefonisch overlegd. Ze zijn bereid het nieuwe plan in overweging te nemen.