Cyprus verwerpt Europees noodplan

Het Cypriotische parlement heeft de spaardersheffing met een grote meerderheid verworpen. Die heffing was nochtans een noodzakelijke voorwaarde voor het Europese noodplan van 10 miljard euro.

36 parlementsleden stemden tegen het plan, 19 onthielden zich. Nochtans was de deal waarover gestemd werd al een afgezwakte versie van wat oorspronkelijk op tafel lag. Cyprus moet 5,8 miljard euro zien bijeen te krijgen, en moest dat geld van Europa zoeken bij de spaarders. In een eerste voorstel werd gesproken over een heffing op alle spaargeld. Alles tot 100.000 kreeg een heffing van 6,75 procent, alles erboven 9,9 procent. Dat lokte zeer veel protest uit, vooral omdat de kleine spaarders niet ontzien werden.

Daarom kwam er toestemming van Europa om wat te schuiven met de percentages en dus de kleine spaarder te sparen. Volgens het nieuwe voorstel werden alle spaarbedragen onder de 20.000 euro ontzien. Alles daarboven en tot 100.000 zou een heffing van 6,75 procent krijgen. Bedragen boven de 100.000 werden met een heffing van 9,9 procent belast.

Maar ook dit plan kon rekenen op veel protest op straat, en daar heeft het parlement nu dus naar geluisterd. Het is niet duidelijk wat er nu moet gebeuren. De Europese Centrale Bank heeft alvast laten weten dat het bereid is om de Cypriotische banken te steunen binnen de wettelijke regels.

De Cypriotische president Anastasiades heeft ondertussen met de Russische president Vladimir Poetin getelefoneerd. Anastasiades polste naar de bereidheid van Rusland om financieel bij te springen. De Russen, die heel veel kapitaal in Cyprus hebben zitten, waren niet te spreken over de spaarderheffing.

Vanuit Europa wordt gevraagd om zo snel mogelijk de eurogroep weer bijeen te krijgen om over de materie te praten.