Stropers doden 86 olifanten op 1 week

In minder dan een week tijd hebben wildstropers in Tsjaad 86 olifanten gedood. Daarbij waren ook 33 zwangere olifantenkoeien. De stropers hakten de slagtanden af. Dat meldt de internationale dierenbeschermingsorganisatie International Fund for Animal Welfare (IFAW).

"Dit is absoluut aanstootgevend", zei Céline Sissler-Bienvenu, directrice van de IFAW in Frankrijk en Franstalig Afrika. "De slachting van 86 olifanten, drachtige olifantenkoeien inbegrepen, is een bewijs voor de harteloze meedogenloosheid, die vereist is om de honger naar de ivoorhandel te stillen"

Volgens de IFAW had de lokale bevolking aan de regering herhaaldelijk om hulp gevraagd bij conflicten met olifanten, omdat die de akkers van verschillende landbouwers hadden vertrappeld. Maar de steun van de overheid bleef uit. Daarom is het goed mogelijk dat de boeren de slachting van de dieren door wildstropers vergemakkelijkt hebben, schrijft de IFAW.

Pas vorige week had de biodiversiteitsconferentie Cites beslist om strengere straffen uit te vaardigen tegen wildstropers. Wildstroperij zal nu niet enkel meer als een overtreding, maar als een ernstig misdrijf worden gezien. De landen wisselen nu meer en sneller informatie uit over stropers en bendes.