Parlement Cyprus stemt over redding

Het Cypriotische parlement stemt vandaag over het Europese reddingsplan. Daarvoor komt er een eenmalige heffing van 10% op de spaarboekjes. President Anastadiades vindt dit de “minst pijnlijke oplossing” en vraagt steun aan de bevolking.

Eigenlijk had het parlement zondag al moeten stemmen, maar door het felle protest stelde president Anastasiades dat uit. De stemming belooft spannend te worden, want de rechtse regering heeft een erg krappe meerderheid en de linkse oppositie zal zeker tegen het reddingsplan stemmen.

Voor dat reddingsplan van 10 miljard euro moeten de Cyprioten een eenmalige belasting van 6 tot 10% betalen op hun spaarboekjes. Dat moet bijna 6 miljard opbrengen. Om te vermijden dat de bevolking hun spaargeld gaat weghalen bij de banken, blijven de kantoren zeker tot morgen gesloten. Ook het internetbankieren is tot dan aan banden gelegd. Volgens de president is dit “de minst pijnlijke oplossing.” Dat heeft hij gezegd in een televisietoespraak. Hij vraagt wel een uitzondering voor de kleine spaarders.

Het is de eerste keer dat een bevolking rechtstreeks opdraait voor de redding van de banken. Dat leidde al tot heel wat protest in Cyprus. Vooral dan omdat de heffing eigenlijk bedoeld is om buitenlandse rekeningen aan te pakken. Want in Cyprus staat het fortuin van heel wat rijke Russen en Britten. De Cyprioten zijn woedend dat zij daarvoor moeten betalen.