Eerste reacties op nieuwe paus

Van overal ter wereld kwamen reacties op de nieuwe paus Franciscus. Elio Di Rupo feliciteerde Franciscus in naam van de Belgische regering. Hij wenste de paus veel succes en wees er op dat hij een antwoord moet bieden "op de hoop en verwachtingen van katholieken overal ter wereld, in een samenleving in volle verandering"

Vanuit de Europese Unie kwamen er felicitaties van Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso. "Wij wensen u een lang en gezegend pontificaat, wat uwe heiligheid en de katholieke kerk de kans zal geven de fundamentele waarden van vrede, solidariteit en menselijke waardigheid te verdedigen en te bevorderen”, klonk het in de eerste reactie. Voorts hopen ze dat Franciscus zich zal inspannen om de verschillende godsdiensten dichter bij elkaar te brengen.

Ook president Obama feliciteerde de nieuwe paus. Volgens Obama is het feit dat er voor het eerst een Zuid-Amerikaan paus wordt, een “teken van de kracht en vitaliteit van een regio die onze wereld steeds meer vormgeeft.” Hij prees ook de keuze voor de naam Franciscus, waaruit blijkt dat hij een voorvechter is van de armen.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon zei dan weer dat hij hoopt op een goede samenwerking met de nieuwe kerkleider. "We hebben gemeenschappelijke doelstellingen, zoals de inzet voor vrede, sociale gerechtigheid en mensenrechten en de strijd tegen honger en armoede.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is vooral blij voor de katholieken in Zuid-Amerika. Ze wenste Franciscus ook veel kracht en gezondheid toe.

Vanuit Zuid-Amerika kwam er onder andere reactie van de president van Argentinië, Christina Fernández. Zij wenste haar landgenooit een vruchtbaar pontificaat toe. En volgens Nicolas Maduro, de interim-president van Venezuela, heeft de overleden president Hugo Chavez er voor iets tussen zit. "We weten dat onze leider tot dergelijke hoogtes reikte en momenteel voor Christus staat. Hij moet wat invloed hebben uitgeoefend voor een Zuid-Amerikaanse paus", klonk het daar.