Bewoners Falklands willen Brits blijven

De inwoners van de Falkland-eilanden hebben in een referendum bijna unaniem gestemd voor het behoud van de Falklands als Brits overzees gebied. Er waren amper drie tegenstemmen.

De Britse inwoners stemden er met 99,8% voor om Brits te blijven. Een verwachte uitslag, want bijna alle inwoners van de eilandengroep zijn van Britse afkomst.

Het referendum was vooral een politieke boodschap aan Argentinië. Dat land maakt al jaren aanspraak op de eilanden, omdat die amper een paar honderd kilometer voor hun kust liggen. In 1982 viel het Argentijnse leger daarom de Falklands binnen, maar al snel werd het verdreven door de Britse troepen. De laatste jaren staat het onderwerp weer bovenaan de agenda. Dat komt vooral omdat er olie- en gasvelden zijn gevonden.

Maar de Falklands behoren nog steeds tot Groot-Brittannië, ook al zijn ze er zo’n 9.600 kilometer van verwijderd. De hoofdzakelijk Britse inwoners hebben nu in een referendum massaal gestemd voor het behoud bij Groot-Brittannië. Maar Argentinië beschouwt de stembusgang als onwettelijk en onbestaande. Het eist de Falklands nog steeds op als "historisch grondgebied".