"Geen stormloop op wapens in VS"

In de Verenigde Staten is het aantal gezinnen met wapens de voorbije veertig jaar gedaald. De laatste tien jaar blijft dat aantal wel stabiel. Volgens de krant de New York Times een stormloop op de wapenwinkels tegen.

In de jaren zeventig had de helft van de Amerikaanse gezinnen gemiddeld één of twee wapens. Vorig jaar was dat nog maar 35%. Opvallende cijfers, vindt de New York Times. Vooral dan na het bloedbad in de lagere school in Newtown, drie maanden geleden. Sindsdien wordt er gesproken over een stormloop op wapenwinkels. De wapenverkopers geven zelf ook aan veel hogere omzetcijfers te hebben gehaald. Volgens de New York Times wordt dat met deze cijfers tegengesproken.

Maar deze cijfers bevatten enkele nuances. Zo was de daling waarover sprake al een feit in 2000. Toen al was het aantal gezinnen met wapens gedaald naar 35%. De afgelopen twaalf jaar is dat aantal dus relatief op gelijke hoogte gebleven.

Daarnaast zegt dit cijfer ook niets over het aantal wapens dat verkocht is. Volgens een deskundige kan het bijvoorbeeld zijn dat gezinnen die al wapens hadden extra wapens hebben gekocht. Dat verandert niks aan het aantal gezinnen dat een wapen heeft.

Sinds het bloedbad in Newtown is de wapendiscussie in de VS opnieuw sterk gaan oplaaien. Er is de vraag naar een verstrenging, maar dat is tegen de zin van de conservatieven en de machtige wapenlobby.