67 zieken na etentje in beste restaurant

Na een etentje in Noma, het beste restaurant van de wereld, kregen tientallen mensen te kampen met diarree en braken. Tussen 12 en 16 februari zijn er 67 gasten ziek geworden. Bovendien is er sprake van zieke personeelsleden die met het voedsel in contact kwamen, dat meldt de Deense voedselinspectie.

De bedrijfsleiding zou na verschillende berichten van zieke gasten en personeelsleden geen stappen hebben ondernomen. Zo werd de keuken onvoldoende ontsmet en is er geen mogelijkheid voor het keukenpersoneel om de handen met warm water te wassen.

Noma-zaakvoerder Peter Kreiner zei op de televisiezender DR "ten zeerste getroffen te zijn". Hij heeft contact opgenomen met de betrokken gasten om zich te verontschuldigen en ook om hun rekening terug te betalen. De bron van besmetting is nog niet achterhaald, maar wellicht gaat het om een medewerker die zich niet bewust was van zijn eigen infectie.

Het Deense restaurant in Kopenhagen met topchef René Redzepi is door het culinaire Restaurant Magazines al drie jaar op rij uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. De zaak heeft twee Michelin-sterren.