Vicepremier Kenyatta op kop in Kenia

Bij de presidentsverkiezingen in Kenia staat vicepremier Kenyatta momenteel op kop met 54% van de stemmen. Daardoor behaalt hij een ruime voorsprong op zijn rivaal en huidig premier Odinga die tot nu toe 41% van de stemmen kon binnen halen. Er zijn ondertussen wel nog maar tien stembusstations geteld. Er moeten nog officiële resultaten van 23 stations binnenkomen.

De Kenianen konden maandag tot 17u plaatselijke tijd kiezen tussen acht presidentskandidaten, maar de opkomst was zo groot dat de bureaus langer openbleven. Maar liefst 70% van de 14,3 miljoen Keniaanse kiesgerechtigden zou zijn stem hebben uitgebracht. Dat is meer dan bij de vorige presidentsverkiezingen in 2007. Op verkiezingsdag maandag ontstonden meerdere rellen in de Keniaanse kuststad Mombasa. Daarbij kwamen vijftien mensen om het leven, waaronder negen officieren. Drie verdachten zijn ondertussen aangehouden. Ze hadden de bedoeling de verkiezingen te ontregelen.

De verkiezingen van dit jaar zijn in vergelijking met die van 2007 nochtans vreedzaam verlopen. Toen beschuldigde kandidaat Odinga de verkozen president Kibaki van verkiezingsfraude waardoor er geweld uitbrak in het hele land. Duizenden Kenianen kwamen hierbij om het leven.