Colosseum loopt instortingsgevaar

Volgens de Italiaanse erfgoedvereniging Italia Nostra dreigt het wereldberoemde Colosseum in Rome in te storten. De stad wil de metrolijn die langs het amfitheater loopt uitbreiden, maar die werkzaamheden kunnen de funderingen aantasten.

“De keizers van de Flavische dynastie bouwden het Colosseum op een uitgedroogd moeras. De bodem is onstabiel en vochtig. Er liggen geen harde rotsen die de funderingen ondersteunen”, zegt Carlo Ripa Di Meana, de voorzitter van Italia Nostra. “Als je er een tunnel graaft kan het Colosseum wegzakken”.

De plannen voor de uitbreiding van de metrolijn liggen al meer dan 20 jaar op tafel, maar het ziet er naar uit dat ze dit jaar eindelijk van start gaan. Dik tegen de zin van onder andere Italia Nostra, die zelfs met een rechtszaak dreigt.

Het Colosseum is een Romeins amfitheater uit de eerste eeuw na Christus waar rijke Romeinen naar gladiatorengevechten kwamen. Jaarlijks bezoeken meer dan vijf miljoen mensen het Colosseum. Het is het bekendste monument van Rome.