Automatische besparingen in VS

In de Verenigde Staten zijn de automatische besparingen op de federale begroting formeel van kracht geworden. President Barack Obama zette vrijdag zijn handtekening onder het decreet.

Democraten en Republikeinen raakten het de voorbije dagen niet eens over alternatieve oplossingen om het Amerikaanse begrotingstekort in te dijken. Daardoor is de overheid wettelijk verplicht om nu automatisch te gaan besparen. Tot het einde van september wordt 85 miljard dollar bespaard op tal van overheidsuitgaven. Eerder op vrijdag had Obama de automatische besparingen "dom" genoemd. De Democratische president haalde daarbij zwaar uit naar de Republikeinen, die hij een gebrek aan verantwoordelijkheidszin aanwreef. Volgens Obama gaan de besparingen banen kosten en een impact hebben op het economische herstel. Obama sprak de hoop uit dat de Republikeinen in de loop van de komende weken, naarmate het effect van de besparingen duidelijker zal worden, alsnog bereid blijken om een compromis te zoeken.

Door de besparingskuur wordt het defensiebudget met acht procent verminderd. Andere uitgaveposten moeten het met vijf procent minder stellen. Dat zal volgens de Democraten weerslag hebben op de openbare dienstverlening, aangezien honderdduizenden ambtenaren op onbetaald verlof gestuurd moeten worden.