Ultiem overleg over begroting VS

President Obama probeert in de loop van vrijdag nog een ultieme poging te doen om een akkoord te vinden over de begroting. Als dat niet lukt, worden er automatische besparingen van kracht voor een bedrag van 85 miljard dollar voor dit jaar. Voor de komende tien jaar gaat het over 1,2 biljoen dollar.

De besparingen zouden in tal van overheidsdiensten van kracht worden. Zo zou er fel bespaard worden op defensie, maar ook in het onderwijs lopen de budgetten terug. Volgens het IMF zouden de besparingen nefast kunnen zijn voor het economisch herstel in de VS, maar ook wereldwijd gevolgen hebben. Obama zal vrijdag onder andere spreken met fractieleiders van de Senaat. Ook John Boehner, de Republikeinse voorzitter in het Huis van Afgevaardigden komt langs. Hij liet al weten dat het Huis niets meer zal ondernemen en dat het initiatief van de Senaat moet komen.

Het begrotingsoverleg tussen de Republikeinen en Democraten verloopt uitermate stroef. Twee jaar geleden werd beslist om automatische besparingen in te laten gaan in het geval er geen akkoord zou komen. Zo werd er druk gelegd op het Congres om toch een vergelijk te vinden over het terugdringen van de staatsschuld. Maar de Republikeinen en Democraten geraken niet op één lijn.

Beide partijen geven elkaar nu de schuld over het uitblijven van een akkoord. Volgens de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner, is het president Obama die de automatische besparingen wou. De Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en hebben dus een belangrijke positie in de onderhandelingen. Volgens de Democraten in Het Witte Huis willen de Republikeinen niet van hun lijn afwijken, waardoor het onmogelijk is om het eens te worden.