Man achter 'Indignados' dood

De Franse auteur Stéphane Hessel is overleden. Hessel schreef het boek ‘Indignez-vous!”, waarin hij opriep tot sociaal protest. Hij stond daarmee aan de wieg van het wereldwijde protest van de Indignados. Hessel werd 95.

Hessel is geboren in Duitsland, maar naturaliseerde zich in 1939 tot Fransman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelt hij een grote rol in het Franse verzet. Hij wordt uiteindelijk gedeporteerd naar een concentratiekamp, waar hij wordt gemarteld.

Hessel overleeft en vecht na de oorlog voor de mensenrechten. Zo schrijft hij mee aan de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Maar het meest bekend is Hessel om zijn boekje ‘Indignez-vous’, uit 2010. Daarmee roept hij de jongeren op zich boos te maken. Hij staat zo aan de wieg van de 'Indignados', de wereldwijde protestbeweging die ontstond na het uitbreken van de financiële crisis.

‘Indignez-vous’ is gepubliceerd in ruim 100 landen en ging 4 miljoen keer over de toonbank. In ons land kwam dunne boekje het uit onder de naam ‘Maak u Boos!’.