"Paus treedt af wegens schandalen"

Terwijl de paus zelf had gezegd dat hij zich fysiek niet meer sterk genoeg voelde om de katholieke kerk te blijven leiden, heeft het gezaghebbende Italiaanse krant La Repubblica donderdag gesuggereerd dat de verrassende beslissing is gevallen nadat paus Benedictus XVI een rapport over de omvang van seks, corruptie en machtshonger in het Vaticaan onder ogen had gekregen.

Drie kardinalen zouden de paus op 17 december een zeer geheim rapport van bijna 300 bladzijden voorgelegd, waarin het draait om homoseksuele relaties en mogelijkheid tot afpersing, zo meldt de krant die geen specifieke bronnen vermeldt. Op die dag hakte de Duitse kerkleider de knoop door om af te treden. Hij zou wel al langer met dat idee gespeeld hebben.

Het rapport "draaide om niets anders dan het overtreden van het zesde en het zevende gebod", zo vertelde iemand die zeer dicht staat bij de auteurs van het rapport. Die geboden zeggen "gij zult geen overspel plegen" en "gij zult niet stelen". De kardinalen zouden een ondergronds homonetwerk hebben ontdekt, waarbij leden op verschillende plaatsen in Rome en Vaticaanstad seksbijeenkomsten organiseerden.

De krant meldt dat Benedictus het vertrouwelijk rapport persoonlijk aan zijn opvolger zal overhandigen, met de hoop dat die "sterk, jong en heilig" genoeg zal zijn om bij te sturen. Het Vaticaan weigerde commentaar te geven op de nieuwe speculaties over het voortijdig opstappen van de paus.