Dreamliners nog 2 maand aan grond

De Dreamliner, het veelgeplaagde vliegtuig van Boeing, mag pas ten vroegste in april weer gebruikt worden. Dat schrijven de Wall Street Journal en de New York Times. Wereldwijd staan alle Dreamliners al een maand aan de grond na een reeks incidenten met de batterij.

De milieuvriendelijkere Boeing 787 Dreamliner moest het paradepaardje worden van de Amerikaanse vliegtuigconstructeur, maar het draaide helemaal anders uit. In januari ontstond er brand op een geparkeerde Dreamliner na een korstsluiting in de batterij. En een toestel van de Japanse luchtvaartmaatschappij ANA moest een noodlanding maken toen de batterij begon te smeulen. De luchtvaarttoezichthouder legde meteen een wereldwijd vliegverbod op voor de Dreamliners. Dat verbod blijft nu dus nog zeker twee maanden van kracht.

Verschillende onderdelen van de 50 Dreamliners in roulatie moeten vervangen worden. Zo moet de batterij een vuurvaste behuizing krijgen. En alle Dreamliners die nog niet afgeleverd zijn moeten gekeurd worden. Pas wanneer dat allemaal gebeurd is mag de geplaagde Boeing weer de lucht in.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United laat alvast weten haar Dreamliners niet meer in te zetten vóór 5 juni, in de hoop dat alle problemen tegen dan definitief van de baan zijn.