Veroordelingen na aardbeving L'Aquila

De rechter heeft vier beklaagden verantwoordelijk gesteld voor de instorting van een studentenhuis tijdens de aardbeving in de Italiaanse stad L’Aquila op 6 april 2009. Daarbij kwamen acht studenten om. De vier zijn veroordeeld tot celstraffen tussen tweeënhalf en vier jaar wegens dood door nalatigheid.

In 2000 hadden ze renovatiewerken uitgevoerd aan het studentenhuis. Maar hierbij zijn fouten gemaakt, die geleid hebben tot de instorting. De openbare aanklager stelde dat het studentenhuis zelfs onstabieler werd door de renovatiewerken.

De vier veroordeelden moeten 100.000 euro betalen aan de ouders van de slachtoffers en 50.000 euro aan de broers en zussen. Ze mogen ook gedurende vijf jaar niet voor openbare besturen werken.

In oktober 2011 werden ook zeven experts van de commissie Grote Risico’s veroordeeld tot zes jaar celstraf omdat ze de bevolking niet voldoende hadden gewaarschuwd voor de aardbeving in 2009. Die had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Meer dan 300 mensen kwamen toen om.