Vierde zelfmoord in een week door uithuiszetting in Spanje

Een man van 46 in het Spaanse Alicante heeft zelfmoord gepleegd, omdat hij uit zijn huis dreigde gezet te worden. Dat is al de vierde keer in een week tijd dat een Spanjaard dat om die reden doet. Toen de politie bij de man aankwam om hem uit zijn huis te zetten, ontdekten de agenten het lichaam. De man had al vijf jaar geen huur betaald.


Een vriend van de man zei aan een Spaans persagentschap dat het niet onverwacht kwam. “Hij heeft verschillende keren gezegd dat hij zelfmoord zou plegen als hij uit zijn huis gezet zou worden.”

Op dinsdag pleegde een bejaard koppel op het eiland Majorca al zelfmoord op het eiland. Ook een 56-jarige man deed dat, omdat ook hij zijn hypotheek niet kon afbetalen.


Het Spaanse parlement zal opnieuw bekijken of het de wetgeving over uithuiszettingen kan hervormen. Activisten hebben dinsdag ook een petitie afgegeven die de bescherming eist van eigenaars die hun hypotheek niet kunnen afbetalen. Ze eisen dat die eigenaars beter tegen de banken beschermd worden. Bijna anderhalf miljoen Spanjaarden hadden de petitie ondertekend.


Sinds het begin van de crisis in 2008 werden al 400.000 mensen in Spanje hun huis uitgezet. Momenteel is een kwart van de beroepsbevolking er werkloos. Honderdduizenden Spanjaarden hebben een betalingsachterstand.