Obama wil asielbeleid hervormen

Het Amerikaanse asielbeleid is toe aan verandering. Dat heeft president Barack Obama gezegd tijdens een toespraak in Las Vegas. De elf miljoen illegale immigranten in het land moeten de kans krijgen om legaal in de Verenigde Staten te blijven. Obama wil ver gaan om dat mogelijk te maken: als het Congres niet tijdig actie onderneemt, zal hij zelf met een wetsvoorstel komen.

Volgens Obama zal ook de Amerikaanse economie baat hebben bij een hervorming van het asielbeleid. Hij is er zich van bewust dat sommige voorstellen moeilijk zijn om door het congres te loodsen, maar hij vindt dat het tijd wordt dat er verandering komt in de situatie van de miljoenen illegalen in het land.

Maandag bereikte een groep Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over een nieuwe immigratiewetgeving. De voorstellen moeten nog wel verder uitgewerkt worden. Volgens Obama kan het nog enige tijd duren, voordat er een nieuw beleid is. Dat beleid wil niet alleen en uitweg bieden voor de elf miljoen illegalen in het land: er gaat ook veel aandacht naar strengere veiligheidscontroles aan de grenzen. Daarnaast zouden ook werkgevers die illegalen tewerkstellen gestraft moeten worden.