De troonsopvolging: hoe zit dat?

Tegen alle verwachtingen in zal Willem-Alexander zich vanaf zijn inhuldiging Koning Willem-Alexander noemen en niet Koning Willem IV. Máxima wordt aangeduid als koningin. Haar officiële titel luidt dan: Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau.

Beatrix behoudt de titel van koningin niet na de abdicatie. Zij wordt weer Prinses Beatrix der Nederlanden.

Ook voor prinses Catharina-Amalia, de oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima verandert er een en ander na de abdicatie. Haar titel wordt vanaf dan officieel Prinses van Oranje. Zij wordt de eerstvolgende in lijn voor de troonopvolging. Amalia is nu negen jaar. Als ze achttien wordt, zal ze zetelen in de Raad van State.

In tegenstelling tot in België, wordt een koning in Nederland niet ‘gekroond’, maar ‘ingehuldigd’. Willem-Alexander zal ook geen kroon op zijn hoofd krijgen.

De abdicatie vindt plaats op 30 april, Koninginnedag. Dan zal het exact 33 jaar geleden zijn dat koningin Beatrix werd ingehuldigd. Het zal dan ook meteen de laatste Koninginnedag zijn. De feestdag ter ere van de koning vindt vanaf 2014 plaats op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander, en heet vanaf dan Koningsdag.

De familie van Máxima zal niet aanwezig zijn op de abdicatie. De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, was ook niet bij het huwelijk van zijn dochter met Willem-Alexander in februari 2002. Hij was minister tijdens het omstreden Videla-bewind in de jaren zeventig in Argentinië.

Na de abdicatie blijft koningin Beatrix nog even op het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag wonen. Nadien zal ze verhuizen naar het Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Prins Willem-Alexander en Máxima blijven met hun drie dochters voorlopig op de Eikenhorst in Wassenaar. Op termijn zullen ze verhuizen naar Huis ten Bosch.

En tot slot voor de volledigheid: de officiële titel van Willem-Alexander luidt Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, Graaf van Katzenelnbogen, Graaf van Vianden, Graaf van Diez, Graaf van Spiegelberg, Graaf van Buren, Graaf van Leerdam, Graaf van Culemborg, Markies van Veere en Vlissingen, Baron van Breda, Baron van Diest, Baron van Beilstein, Baron van de stad Grave en het Land van Cuyk, Baron van IJsselstein, Baron van Cranendonk, Baron van Eindhoven, Baron van Liesveld, Erf- en Vrijheer van Ameland, Heer van Borculo, Heer van Bredevoort, Heer van Lichtenvoorde, Heer van 't Loo, Heer van Geertruidenberg, Heer van Klundert, Heer van Zevenbergen, Heer van Hoge en Lage Zwaluwe, Heer van Naaldwijk, Heer van Polanen, Heer van Sint-Maartensdijk, Heer van Soest, Baarn en Ter Eem, Heer van Willemstad, Heer van Steenbergen, Heer van Montfort, Heer van Sankt Vith, Heer van Bütgenbach, Heer van Dasburg, Erf-Burggraaf van Antwerpen.