Eerste beeld beschadigde batterij Dreamliner

De Amerikaanse vliegtuigenbouwer Boeing krijgt een serieuze deuk in het imago. Wereldwijd moeten alle vliegtuigen van het type Dreamliner aan de grond blijven.

Het Europese agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart EASA volgde het voorbeeld van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, met een verbod op vluchten met de Dreamliner. Die had woensdag aan alle luchtvaartmaatschappijen in de VS opgedragen om hun Boeing 787 Dreamliner-toestellen tot nader order aan de grond te houden.

"Een beslissing die zelden genomen wordt", zei een woordvoerder van deEASA. Hij benadrukte dat alleen de fabrikant van het vliegtuig dergelijke maatregel op wereldniveau kan nemen.

De voorbije week waren er verschillende incidenten met het type Dreamliner. Een toestel van de Japanse vliegtuigmaatschappij All Nippon Airways moest woensdag een noodlanding maken, omdat er rook was in de cockpit. De aanleiding zijn problemen met de batterij, die zou afwijkingen vertonen. Er wordt nu onderzocht waar de fout zit. Dat kan weken duren.