Eedaflegging Hugo Chávez uitgesteld

Hugo Chávez zal vandaag de eed als president van Venezuela niet afleggen. Momenteel herstelt hij op Cuba van kanker, waardoor hij verstek moet laten gaan. Hij zal op een latere datum de eed voor het hooggerechtshof kunnen afleggen. Tot die tijd blijven zijn regering en vicepresident Nicolas Maduro in functie.

De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles legt zich neer bij de beslissing van het hooggerechtshof om Chávez’ eedaflegging uit te stellen. Het hooggerechtshof liet woensdag ook al weten dat het er niet aan denkt om een medische commissie naar Cuba te sturen die de gezondheidstoestand van Chávez moet evalueren. De oppositie had die eis geformuleerd.

Chávez ligt sinds 10 december in een Cubaans ziekenhuis, waar hij geopereerd werd. "Op aanraden van de medische staf" wordt de revalidatie verlengd. Chávez heeft al meerdere behandelingen wegens kanker achter de rug. In december werd hij opnieuw geopereerd, maar de president, die in oktober herverkozen werd, kampt sindsdien met een wankele gezondheid.