3 vragen over rakettest Noord-Korea

Noord-Korea beweert voor de eerste keer een succesvolle test uitgevoerd te hebben met een intercontinentale raket, die “overal ter wereld kan toeslaan”. Maar hoe realistisch is het nieuws dat Pyongyang echt over zo een raket beschikt? En kan dit leiden tot een escalatie van het internationale conflict? Drie vragen.

Op de Noord-Koreaanse staatstelevisie werd deze ochtend aangekondigd dat Pyongyang wel degelijk met “succes” een rakettest heeft uitgevoerd. Het regime voegde daaraan toe dat het tuig een hoogte bereikte van 2.802 kilometer en een afstand aflegde van 933 kilometer.

Welk type raket werd afgevuurd?
Volgens Noord-Korea werd een erg krachtige ICBM afgevuurd. Dat is een 'intercontinental ballistic missile', of dus een langeafstandsraket. Op zo’n raket zou ook een nucleair wapen bevestigd kunnen worden. Noord-Korea is een "grote nucleaire macht", die in het bezit is van een "erg krachtige ICBM die overal ter wereld kan toeslaan", luidde het op de staatstelevisie. 

Volgens David Criekemans, professor Geopolitiek aan de universiteit van Antwerpen, is het echter onwaarschijnlijk dat er effectief een langeafstandsraket werd afgevuurd. “Het is niet echt aannemelijk dat Noord-Korea op dit moment al een intercontinentale raket kan ontwikkelen, want dat vergt toch redelijk wat technologische capaciteiten”, zegt Criekemans daarover aan VTM NIEUWS. Het zou daarentegen gaan om een middellangeafstandsraket, zoals ook Zuid-Korea, Rusland en de VS beweren.

Het traject van de raket daarentegen toont wel aan dat het land steeds behendiger wordt in het uitvoeren van de testen. “Die testen zijn er natuurlijk om te leren. De laatste test toont aan dat ze beter worden en dat ze op lange termijn misschien wél een langeafstandsraket zullen kunnen ontwikkelen.” 

Waarom werd de raket afgevuurd?
De lancering van de raket is puur spierballengerol van Noord-Korea, zegt Criekemans. “Het is een rationele handeling, want het past perfect in de overlevingsstrategie van Kim Jong-un. Hij wil aan alle andere actoren duidelijk maken dat Noord-Korea een bedreiging vormt en wil hen de indruk geven dat Noord-Korea in staat is om steeds een oorlog te starten. Ze willen met andere woorden imponeren met die rakettesten.”

Kan dit leiden tot escalatie van het conflict? 
De internationale spanningen lopen al een tijdje op vanwege de recente rakettesten van Pyongyang, maar Criekemans gelooft niet dat het conflict nu zal escaleren, ondanks de scherpe internationale reacties. 

“Het ziet er niet naar uit dat China tot het uiterste zal gaan vanwege de recente rakettest en bijvoorbeeld het land zal binnenvallen.” Ook wat de VS betreft verwacht Criekemans geen escalatie. “We zien ook daar nog hetzelfde patroon van de afgelopen maanden.”

De kans is wel groot dat Noord-Korea op de agenda wordt gezet van de G20-top komend weekend. “In de marge van die grote top vindt ook een aparte ontmoeting plaats tussen de VS, Zuid-Korea en Japan. We kunnen wel verwachten dat daar bepaalde dingen beslist zullen worden.” Ook William Bergman, een Amerikaanse kolonel op rust, verwacht niet dat er meteen ingegrepen zal worden.

Bekijk ook: