3 betere strategieën die VS kan volgen

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten blijven maar oplopen. Welk gevaar kunnen de Amerikanen op dit moment eigenlijk betekenen voor Noord-Korea? Trump dreigt dan wel om militair in te grijpen, toch zou hij beter een van deze drie strategieën volgen, legt Amerika-kenner Sico van der Meer uit.

Dat Trump nu dreigt om militair in te grijpen als Noord-Korea een misstap begaat, wijst er volgens van der Meer op dat Amerika van plan is een preventief bombardement uit te voeren met precisieraketten. En die heeft de VS in grote aantallen. Daarmee kan het onder meer nucleaire installaties aanvallen, legt hij verder uit.

“Als de VS van plan zou zijn om het Noord-Koreaanse regime uit te schakelen, kan het de precisieraketten ook bijvoorbeeld op paleizen richten." Maar dat zou niet zonder gevolgen blijven. “Het grote probleem is dat zo’n actie zou leiden tot een enorme escalatie in een bloederige oorlog en het is nog de vraag of Amerika daar wel op voorbereid is”, zegt van der Meer.

Drie strategieën
Een geheim sabotageprogramma zou een betere strategie zijn volgens de Amerika-expert. “De VS zou ervoor moeten zorgen dat als Noord-Korea op de nucleaire knoppen wil drukken, die knoppen niet werken”, legt van der Meer uit. “Recent lekte uit dat voormalig president Obama de opdracht gaf om uit te zoeken in hoeverre digitale sabotage, oftewel cyberoorlogvoering, kan ingezet worden om de Noord-Koreaanse kernwapenprorgamma’s te vertragen of zelfs onschadelijk te maken.”

Het systeem is volgens van der Meer te vergelijken met Stuxnet. De VS en Israël hebben dat geavanceerd computervirus ontwikkeld om de nucleaire installaties van Iran van binnenuit te beschadigen. Hoever de VS staat met het sabotageprogramma is onbekend.

Een tweede geschiktere strategie is volgens van der Meer dat de Verenigde Staten hun raketverdedigingssysteem optimaliseren. Het Ballistic Missile Defense loopt al sinds het presidentschap van George W. Bush, maar het blijkt echter bijzonder moeilijk om het functioneel te krijgen, legt de Amerikakenner uit. “Het zou nog een aantal jaren duren voor het raketverdedigingssysteem in enige mate betrouwbaar zal worden.”

Het programma houdt in dat op korte tijd afgeschoten raketten getraceerd worden. De snelheid en de baan van de raket worden berekend om ze vervolgens met een eigen raket op het juiste moment te beschieten.

Tot slot kan Amerika Pyongyang proberen af te schrikken. Het ziet ernaar uit dat Trump dat nu volop aan het doen is, verklaart ook professor Geopolitiek David Criekemans. “Trump gelooft in de strategie van de 'mad man', waarbij een opbodpolitiek de andere partij op andere gedachten moet brengen.”

Snel
Als de Verenigde Staten willen overgaan tot een militair ingrijpen, zou het snel kunnen gaan, zegt Greet De Keyser, correspondente voor VTM NIEUWS in de VS. “De president hoeft in principe niet te wachten op de goedkeuring van het parlement.”

De VS zou meteen kunnen ingrijpen, zegt ook Sico van der Meer. “Dat deed het een tijd geleden nog toen het vermoedde dat het Syrische regime een gifgasaanval uitvoerde. Meteen nadien bombardeerde de VS een Syrische luchtmachtbasis.”

Door: Lore Michiels