13 bejaarden in Lyon sterven aan griep

Gevaccineerd zijn tegen griep is erg belangrijk, zeggen specialisten, zeker voor ouderen. De griepvariant dit jaar is namelijk extra gevaarlijk voor hen. Dat is nu ook gebleken in Frankrijk: in een rusthuis in Lyon, waar maar 38 procent van de bewoners gevaccineerd was, zijn al dertien mensen overleden.

Van de 110 bewoners in het rusthuis in Lyon kregen al 72 griep. Dertien van hen stierven ook. Het griepvirus is dit jaar dan ook erg gevaarlijk voor ouderen, zeggen specialisten. 

“We zien dit jaar in Europa en eigenlijk ook in de rest van de wereld, dat het H3N2-griepvirus het meest courante griepvirus is”, zegt Marc Van Ranst, viroloog aan het UZ Leuven. “Dit is een griepvariant die vooral heel dodelijk is voor hoogbejaarden, die hebben daar minder weerstand tegen en reageren daar eigenlijk slechter op.”

In België
In Frankrijk woedt de griepepidemie al volop. Per honderdduizend inwoners hadden er 398 symptomen van griep. In ons land waren dat er zeventig. Pas vanaf honderdveertig griepgevallen is er sprake van een epidemie.

Goed nieuws is wel dat het griepvaccin helpt tegen de variant die nu de ronde doet. Bovendien zijn in Vlaanderen veel meer ouderen gevaccineerd dan in Frankrijk. Om situaties zoals die in Frankrijk te vermijden, roepen specialisten ook op om zieke kinderen niet mee te nemen bij een bezoekje aan het rusthuis.