Vlaamse skiërs filmen bosbrand op berg

Het is putje winter, maar Vlaamse skiërs hebben tijdens hun wintersportvakantie beelden gemaakt van een bosbrand op een berg aan de Col de la Croix de Fer, in de Franse Alpen. Ze hebben de beelden naar de redactie van VTM NIEUWS gestuurd. “Het gras hier is zo droog als stro”, vertellen ze.

Vanmiddag zag Helena Van Wassenhove uit het Oost-Vlaamse Waarschoot het vuur uitbreken langs een wandelpad op de Col de la Croix de Fer, bekend van de Ronde van Frankrijk en omgeven door het skigebied Les Sybelles. “We zagen een zestal Franse jongeren een sigaret roken op de berg, wellicht is dat de oorzaak van de brand”, vertelt Helena aan VTM NIEUWS. De brandweer moest zelfs een blushelikopter inzetten om het vuur te blussen met sneeuw, zegt ze.

Zo droog als stro
De Belgen zijn op skivakantie in Frankrijk, maar het heeft er al meer dan een maand niet meer gesneeuwd of geregend, zeggen ze. “De pistes zijn geprepareerd met sneeuwkanonnen en liggen er goed bij”, vertelt ze. “Maar waar er geen sneeuw ligt, is het gras zo droog als stro.”