Dossier President Trump

Strijd om Obamacare barst los

In zijn laatste dagen als president probeert Barack Obama te doen wat hij kan om zijn betaalbare ziekteverzekering te beschermen, ook wel gekend als Obamacare. De Republikeinen zijn namelijk van plan om dat systeem onmiddellijk aan te pakken als Donald Trump president wordt. Wat ze precies gaan doen, is wel nog onduidelijk.

De Amerikaanse vicepresident in spe, Mike Pence, heeft het tot zijn hoogste prioriteit gemaakt om de gezondheidshervorming van de huidige regering – de zogenaamde Obamacare - af te schaffen van zodra Donald Trump in het zadel zit. 

"We zullen ons aan onze belofte aan de Amerikaanse bevolking houden. We zullen Obamacare herroepen", zei Pence gisteren in het Amerikaans Congres in Washington nadat hij met Republikeinse afgevaardigden had gepraat over hoe ze Obama’s betaalbare zorgwet zo snel mogelijk kunnen herroepen. De eerste fundamenten hebben de conservatieven al gelegd, maar deze procedure kan vele maanden duren. 

Strijdende Obama
Afscheidnemend president Barack Obama voelde de bui al hangen en riep de Democraten gisteren dan ook op in het Amerikaanse Congres om voor de hervormingen te blijven vechten. Hij wil dat de Democraten klaar staan met een sterke strategie om zijn Obamacare te redden

Obamacare heeft intussen meer dan tien miljoen mensen extra een ziekteverzekering verschaft. Centraal is een algemene verzekeringsplicht. Maar het systeem staat loodzwaar onder druk. Dat komt vooral door een structurele tekortkoming. Vele verzekeraars stapten op wegens geen mogelijkheid op winst. Andere kondigden onlangs aan de premies met 25 procent te zullen verhogen.