Leger heeft kwart van Mosul in handen

Na anderhalve maand strijd heeft het Iraakse leger een kwart van Mosul in handen. Het laatste grote bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Vorige week heeft het Iraakse leger de strijd hervat, na een pauze van een paar weken.

In de huidige operatie gaat het er om de oostelijke wijken van de stad uit handen van de IS te bevrijden. Bij de operatie zijn leger, antiterreureenheden en de politie betrokken. Het offensief op Mosul wordt door Koerdische strijdkrachten en de Amerikaanse luchtmacht ondersteund. Enkele wijken ten oosten van de Tigris, die de stad in tweeën deelt, konden al ingenomen worden.

Het in oktober gestarte offensief tegen de IS in de Noord-Iraakse stad Mosul was de laatste tijd in het slop geraakt. Volgens het Iraaks leger was dat vooral te wijten aan het slechte weer en het verzet van de jihadisten in de dichtbevolkte wijken van Mosul.

De Islamitische Staat had in 2014 de controle veroverd over Mosul. De stad wordt beschouwd als het laatste bolwerk van de terroristen in Irak.