Man leeft 18 jaar met operatietang in buik

In Vietnam hebben dokters een chirurgische tang verwijderd, die al achttien jaar in de buik van een patiënt zat. Na een verkeersongeval vorige maand werd het vijftien centimeter lange instrument ontdekt in de buik van de 54-jarige man na een röntgenfoto.

De tang was in tweeën gebroken en zat vast in zijn lichaam sinds hij in 1998 werd geopereerd na een ander verkeersongeval. De man denkt dat de chirurgen het object uit zijn lichaam zijn vergeten halen alvorens hem weer dicht te naaien. Na de operatie in 1998 had de man wel langdurig buikpijn, maar in het ziekenhuis zeiden ze dat hij een maagzweer had. Hij nam er sindsdien pijnstillers voor.

Het object werd verwijderd door specialisten, die speciaal werden overgevlogen vanuit de hoofdstad Hanoi om de ingewikkelde operatie tot een goed einde te brengen. Het duurde uiteindelijk meer dan drie uur om de tang te verwijderen, omdat die intussen was vastgegroeid aan de organen van de man.

In Vietnam gebeuren wel vaker medische fouten. Vorig jaar kregen drie mannen te horen dat ze zwanger waren na een bloedtest en werden twee mensen aan de verkeerde ledematen geopereerd.