Obama: “Presidentschap was privilege”

De Amerikaanse president Barack Obama is na een deugddoende vakantie op Hawai begonnen aan zijn achttien laatste dagen als president. In zijn allerlaatste nieuwjaarstoespraak heeft hij de Amerikanen bedankt voor de afgelopen acht jaar. “Het was het privilege van mijn leven om jullie te dienen als president”, zei hij.

In zijn nieuwjaarsboodschap blikte Obama terug op zijn acht jaar als president van de Verenigde Staten. Daarin had hij het onder meer over de economische crisis waarin hij het land aantrof in 2008, en de vooruitgang die sindsdien gemaakt werd. “We hebben de recessie omgezet in een herstel. Onze bedrijvigheid heeft 15,6 miljoen nieuwe jobs gecreëerd sinds het begin van 2010. We hebben meer mensen aan het werk gekregen dan alle grote ontwikkelde economieën samen”, klonk het. 

De president klopte niet enkel zichzelf op de borst, hij was ook vol lof voor al wie meewerkte aan dat herstel. “Dit was het resultaat van moeilijke keuzes die ik moest maken, maar het was ook het resultaat van jullie harde werk en jullie veerkracht.”

Privilege
Obama liet daarnaast ook weten dat hij zich ook na het presidentschap wil inzetten voor het Amerikaanse volk. “Het is het grootste privilege van mijn leven geweest om te dienen als jullie president. Ik kijk ernaar uit naast jullie te staan als burger.”

Op 10 januari zal Obama in Chicago terugblikken op zijn presidentschap in een laatste boodschap.