Guterres secretaris-generaal van VN

1 januari is naast het begin van het nieuwe jaar ook de eerste werkdag van Antonio Guterres als de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij volgt de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon op. Op zijn eerste werkdag had Guterres al meteen een nieuwjaarsboodschap klaar: in 2017 moet vrede op de eerste plaats komen, klinkt het.

De kersverse secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Portugees Antonio Guterres, roept de wereld in zijn nieuwjaarsboodschap op om van 2017 "een jaar van vrede te maken". "In oorlogen zijn er geen winnaars, alleen verliezers. De vrede moet ons doel en onze gids zijn", aldus Guterres, die de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon opvolgt als 's werelds hoogste diplomaat.

Hij riep de wereld daarom op tot een "gezamenlijk goed voornemen voor het nieuwe jaar". "Laten we van vrede onze prioriteit maken, en laten we van 2017 een jaar maken waarin wij allemaal -burgers, regeringen en staatsleiders-, ernaar streven onze verschillen te overwinnen", aldus Guterres.

Ex-premier Portugal
De 67-jarige gematigde socialist Antonio Guterres is de vroegere premier van Portugal. Van 2005 tot 2015 verdiende hij zijn strepen als Hoge Commissaris van de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie.

De gloednieuwe secretaris-generaal krijgt bij zijn aanstelling meteen al een maalstroom aan regionale conflicten op zijn bord, waaronder de oorlogen in Syrië en Jemen, de wereldwijde vluchtelingencrisis en de groeiende geopolitieke spanningen tussen Rusland en het Westen. Er wordt van hem ook verwacht dat hij initiatieven neemt om verdere klimaatverandering tegen te gaan.