Premier Israël reageert bitsig op toespraak Kerry

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de toespraak van John Kerry gehekeld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is "vooringenomen tegen Israël", klinkt het.

"Meer dan een uur lang heeft Kerry het dwangmatig gehad over het nederzettingenbeleid en nauwelijks over de oorzaak van het conflict - het verzet van de Palestijnen tegen een Joodse staat", zei Netanyahu volgens zijn bureau. Daarmee vergeleek hij de toespraak met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen het Israëlische nederzettingenbeleid, "waartoe Kerry de Verenigde Naties heeft aangespoord", aldus Netanyahu.

De Israëlische oppositieleider Yitzhak Herzog omschreef de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken na zijn baanbrekende toespraak over het Midden-Oosten dan weer als "grote vriend van Israël". "Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven", schreef Herzog gisteren op Twitter. "In zijn toespraak heeft hij oprechte bezorgdheid over Israëls veiligheid en toekomst tot uitdrukking gebracht", tweette Herzog.

Kerry had in zijn redevoering de visie van een tweestatenoplossing bezworen en opgeroepen tot een volledige stopzetting van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.