Ophef over 'nazi-parade' in Taiwan

Een middelbare school in Taiwan heeft zich de woede van heel wat Europeanen en Amerikanen op de hals gehaald. De Kuang Fu High School organiseerde op 23 december een Nazi-parade bij wijze van cosplay. Dit van oorsprong Aziatisch fenomeen is een samentrekking van 'costume' (verkleding) en 'play' (spel), waarbij men zo goed mogelijk zijn best doet iets of iemand te imiteren. Deze school ging naar Westerse normen wel erg ver in hun imitatie en dat zorgde voor heel wat ophef. De directeur van de school heeft intussen ontslag moeten nemen.

De foto's spreken voor zich: studenten verkleed als Duitse nazi-soldaten, een kartonnen tank en Hitlergroeten alom. Het zijn beelden die in Europa en Amerika doen terugdenken aan niet zo een heel vrolijk verleden. Jonge Aziaten kijken niet op dezelfde manier naar het nazi-verleden als Westerse jongeren, aldus een expert. Als Taiwanese jongeren terugdenken aan de Tweede Wereldoorlog, deinzen ze eerder terug voor het Japanse Keizerrijk dan voor Hitler en Mussolini.

Het gaat zelf zo ver dat 'Nazi chic' een alternatieve kledingstijl is geworden. Er kwam heel wat kritiek uit internationale hoek op de Taiwanese nazi-parade en nazi-look. De regering van Taiwan heeft de parade veroordeeld en zei dat ze de subsidies voor de school zouden terugschroeven, aldus CNN.