Japan en VS herdenken Pearl Harbor

De Amerikaanse president Barack Obama en de Japanse premier Shinzo Abe brachten gisteren een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanval op Pearl Harbor 75 jaar geleden, met een bezoek aan het USS Arizona Memorial in Hawaï.

Zeven maanden na hun historische gezamenlijke bezoek aan Hiroshima, legden de twee leiders bloemenkransen neer aan de gedenkplaats. "Als eerste minister van Japan, bied ik mijn oprechte en eeuwige deelneming aan, aan de zielen van diegenen die hier hun leven hebben verloren", zei Abe met president Obama aan zijn zijde. "We mogen nooit de verschrikkingen van de oorlog herhalen."

Ook president Obama had het over de weg die de twee vroegere vijanden de afgelopen 75 jaar samen aflegden. "De Verenigde Staten en Japan kozen voor vriendschap en kozen voor vrede", zei Obama, die het bondgenootschap tussen Japan en Verenigde Staten "de hoeksteen" noemde van de vrede in de landen rond de Stille Oceaan.

Geen excuses
Shinzo Abe is de eerste Japanse premier die een herdenking bijwoont op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Abe heeft geen excuses aanbieden, net zomin als Obama dat eerder dit jaar deed bij een bezoek aan Hiroshima. "Het doel van dit bezoek is het troosten van de zielen van de slachtoffers, niet het aanbieden van excuses", zei een woordvoerder van Abe eerder deze maand. 

Trump
Obama leek zich met een deel van zijn toespraak ook te richten tot de verkozen president Trump. "Het is hier dat we bedenken dat zelfs wanneer de haat het felste brandt en de strijd van het tribalisme een hoogtepunt bereikt, we moeten weerstaan aan de drang om naar binnen te keren. We moeten weerstaan aan de drang om degenen die anders zijn te demoniseren".

Donald Trump gaf op de eerste dag van zijn termijn het Trans-Pacifisch Partnerschap (TTP) te zullen opzeggen. Het vrijhandelsverdrag werd in 2015 ondertekend door twaalf landen uit het gebied rond de Stille Oceaan en was een van de paradepaardjes van Obama.