Hoe kon blunder met fout zaad gebeuren?

In Nederland is er grote commotie over mogelijke fouten in een vruchtbaarheidskliniek in Utrecht. Daar zijn bij de kunstmatige bevruchting van eicellen verkeerde zaadcellen gebruikt. 26 vrouwen zijn mogelijk zwanger gemaakt met zaad van een andere man. “Hadden we geweten dat dit instrument dergelijke risico’s met zich meebracht, dan hadden we het natuurlijk nooit gebruikt", reageert het ziekenhuis.

Het gaat om de ICSI-methode. Daarbij wordt in een labo één zaadcel met een dunne naald direct geïnjecteerd in één eicel. Anders dus dan bij de klassieke ivf, waar er één eicel wordt samengebracht met 100.000 zaadcellen.

“Het gaat om die keren waarbij het instrument twee of drie keer achter elkaar gebruikt is”, zegt Eric Trinthamer, woordvoerder van het ziekenhuis. “Alleen dan kan er vreemd zaad bij het zaad van de beoogde vader komen en dat is teruggebracht naar maximum 26 keer. Die mensen zijn vandaag door ons benaderd.”

“Hadden we geweten dat dit instrument dergelijke risico’s met zich meebracht, dan hadden we het natuurlijk nooit gebruikt. Het is geen verkeerd instrument, maar voor deze methode is het gewoon niet geschikt", aldus nog Trinthamer.

Bekijk ook: