Heel Rusland rouwt na vliegtuigcrash

Het is een dag van nationale rouw in Rusland voor de slachtoffers van de vliegtuigramp gisteren, toen een Tupolev neerstortte in de Zwarte Zee. Daarbij kwamen 92 mensen om, onder hen meer dan zestig leden van het beroemde legerkoor. Zeker elf lichamen zijn al geborgen en de eerste wrakstukken zijn aan wal gebracht. De oorzaak is nog onbekend, maar het Kremlin denkt niet meteen aan een aanslag.

Duikers hebben wrakstukken van het Russische legervliegtuig gevonden. Ze lagen op 1.700 meter van de kust, 27 meter diep. Verschillende stukken zijn al bovengehaald. “Duikers hebben twee onderdelen van het controlemechanisme bovengehaald”, vertelt Generaal-Majoor Igor Konasjenkov. “De serienummers bevestigen dat de stukken komen van een Tupolev 154 van de Russische luchtmacht. Sinds gisteren zijn al elf lichamen en 154 lichaamsdelen geborgen.”

Maar de zoekacties worden bemoeilijkt door onderstromen die de brokstukken doen afdrijven. Een sonar kon bepalen dat ze verspreid liggen over zo'n 500 meter. Bij de zoekactie zijn in totaal meer dan drieduizend mensen betrokken. Onder hen zeker honderd duikers. 

De Tupolev is vermoedelijk door een technisch defect of een fout van de piloten neergestort. Een terreuraanslag is niet de belangrijkste onderzoekspiste, zegt het Kremlin. 

Vandaag is een dag van rouw in Rusland, overal hangen de vlaggen halfstok. Mensen komen bloemen en kaarsen en foto's leggen.