Syrië kent strengste winter in jaren

Niet alleen de oorlog zorgt in Syrië voor ellende, ze beleven daar ook nog eens de strengste winter in jaren. En dat is het laatste wat de mensen op de vlucht voor de oorlog nodig hadden. In het westen van het land is zo veel sneeuw gevallen dat tentenkampen deels onbewoonbaar zijn geworden.

De kinderen vinden het best leuk, die sneeuw. Al hebben ze lang niet allemaal warme winterkledij, laat staan het juiste schoeisel om de vrieskou te trotseren. Sommigen lopen met ontblote voeten door de sneeuw. Ze kunnen niet anders.

Het was al geen sinecure om maandenlang zo dicht op elkaar te wonen. Nu wordt het leven nog wat zwaarder. Het tentenkamp ligt in de bergachtige regio Latakia, in het westen van Syrië. Een beetje sneeuw is daar deze tijd van het jaar niet uitzonderlijk, maar nu raasden er twee sneeuwstormen over het kamp in amper een week tijd. De sneeuw ligt tot een halve meter dik en het vriest zes graden onder nul.

Van de driehonderd tenten in het kamp zijn er zestien ingestort onder het gewicht van de sneeuw. Wie er verbleef, moet op zoek naar een ander onderkomen. Maar veel wegen zijn geblokkeerd en onderdak kost geld. Voor deze tenten betalen de families tweehonderd dollar per maand.