Hoe crashte Tupolev? Dit zijn de opties

Hoe komt het dat het Russische militaire vliegtuig in de Zwarte Zee gestort is? Voorlopig wordt dat nog volop onderzocht, maar opvallend is wel dat Rusland zelf de piste van terreur al zeer vroeg uitsloot. “Ik zie ook niet in wie daartoe in staat zou zijn”, zegt VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel in de studio van VTM NIEUWS.

Er zijn nochtans wel elementen die doen denken aan terreur: het vliegtuig – een militair toestel - was onderweg naar Syrië, naar een basis van waaruit de Syrische rebellen worden gebombardeerd. “Ik zie niet in wie in staat zou zijn om het vliegtuig op die plek uit de lucht te halen”, zegt Van Gompel. “Bovendien heeft het ook weinig zin om een vliegtuig met een mannenkoor aan boord te laten neerstorten."

Heeft de crash dan misschien een technische oorzaak? Het vliegtuig, een Tupolev, heeft alleszins geen te beste reputatie. “Het is geen modern vliegtuig”, zegt Van Gompel daarover. “Verschillende piloten vertellen mij dat het een bedenkelijke reputatie heeft. Dit toestel was 33 jaar oud en had al 7.000 uren gevlogen. Het is in 2014 wel nog grondig gerepareerd en in september volledig gecontroleerd.”

Nu zal dus grondig onderzocht worden wat de oorzaak kan zijn van de crash. Moskou zal spreken met het grondpersoneel in Moskou, waar het vliegtuig vertrok, en in Sotsji, waar het bijtankte.

Bekijk ook: