"Trump breekt met alle voorgaande presidenten"

Donald Trump en Vladimir Poetin stuurden gisteren een opmerkelijke boodschap de wereld in. Beiden lieten ze weten dat ze het kernwapenarsenaal van hun land willen uitbreiden. “Donald Trump breekt zo met alle voorgaande presidenten. Sinds de jaren ’80 zetten de Verenigde Staten in op een afbouw van kernwapens over de gehele wereld”, vertelt correspondent voor VTM NIEUWS in de VS Greet De Keyser.

Poetin liet op een vergadering van het ministerie van Defensie weten dat hij het kernwapenarsenaal van Rusland sterker wil maken. Enkele uren later stuurde Donald Trump een tweet de wereld in waarin hij liet weten dat ook de VS “een sterker en uitgebreider arsenaal” wil.

Geen verdere afbouw
Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen wat zijn voorganger Barack Obama en andere voorgangers deden. Sinds de jaren de ’80 zetten de VS in op een afbouw van nucleaire wapens. “Met deze tweet en de benoeming van James Mattis als minister van Defensie, laat Trump duidelijk zien dat hij het kernwapenarsenaal niet verder wil afbouwen.

Partners in crime
Of Trumps tweet als een reactie op Poetin moet gezien worden is niet duidelijk. “Ik zie Trump en Poetin eerder als 'partners in crime'. Poetin heeft de VS nooit genoemd in zijn boodschap vandaag, dus we moeten dit voorlopig niet zien als een provocatie van Rusland aan het adres van de VS”, aldus De Keyser.

Nieuwe wapenwedloop?
In het verleden hebben we gezien dat de wapenwedloop tussen Rusland en de VS ook in Europa gevolgen kende. “Het is nu nog te vroeg om te zeggen of we daar in België opnieuw gevolgen van zullen ondervinden. Trump wil zijn arsenaal inderdaad uitbreiden, maar waar en op welke manier, kunnen we nog niet zeggen”, vertelt Greet De Keyser nog.