Kindjes uit Mosul zwaar getraumatiseerd

Amnesty International vraagt dringend meer aandacht voor de kinderen in de Iraakse stad Mosul. Veel kinderen raken daar ernstig gewond door de hevige gevechten tussen de internationale coalitie en terreurgroep IS. Daarnaast raken ook talloze kinderen zwaar getraumatiseerd door de gruwel waaraan ze worden blootgesteld.

Amnesty International trekt aan de alarmbel na een bezoek aan de regio. In een vluchtelingenkamp werden ze geconfronteerd met verhalen van kinderen die ondanks hun jonge leeftijd al aan gruwelijke gebeurtenissen zijn blootgesteld. 

"Kinderen die gevangen zitten tussen de gevechtslinies in Mosul hebben zaken gezien die niemand ooit zou mogen zien”, klinkt het bij één van de experten van Amnesty International die de regio bezocht. “Ik ontmoette kinderen die zelf afschuwelijk gewond raakten, maar die ook zagen hoe familieleden en buren ernstige verwondingen opliepen." 

Onthoofdingen
Uit verschillende getuigenissen wordt pas echt duidelijk aan welke gruwelijkheden de kinderen in Mosul worden blootgesteld. Zo vertelt een jongen van dertien voor de camera hoe de terreurgroep Islamitische Staat hem ontvoerde en hem leerde hoe hij mensen moest vermoorden. “Ze vertelden ons hoe je iemand moet afslachten door hem te vermoorden voor onze ogen. Zo hebben we het geleerd”, klinkt het. 

Een negenjarige jongen zag dan weer met zijn eigen ogen hoe een man onthoofd werd. “Soms namen ze ons mee naar de moskee en brachten ze mensen binnen die onthoofdden”, klinkt het voor de camera. 

Het zijn dus niet alleen de fysieke verwondingen die aandacht verdienen, concludeert Amnesty International. De kinderen moeten ook hulp krijgen om de gruwel die ze gezien hebben te verwerken, “want ook deze gruwel laat littekens na”.