Vlaming getuigt: "Ik dacht meteen aan Nice"

De Vlaming Yenthe de Clercq was gisteravond aanwezig op de plek van de aanslag. Hij is zelf politieman in ons land en zag meteen dat dit niet zomaar een ongeval was.

“Ik zag meteen de aanhangwagen die uit de kerstmarkt steekt, toen was de ruit ook al verbrijzeld. Je zag zelfs delen van de kerststallen in de ruiten zitten. Toen moest ik direct aan Nice denken, dat het wellicht hetzelfde verhaal zou zijn”, vertelt Yenthe de Clercq. 

Yenthe is hier op citytrip en wilde de kerstmarkt ook bezoeken. Het is een van de grootste in Berlijn. Hij stond gelukkig aan de ander krant van de Breitscheidplatz, in het hart van de stad. “Ik had niet de indruk dat er echt chaos of paniek was. Ze liepen op een gezapig tempo weg van de kerstmarkt. Maar ik denk niet dat de mensen op het begin door hadden wat er gaande was.”

De kerstmarkt blijft voorlopig dicht en op dit moment is er natuurlijk enorm veel politie. Die was er gisteren ook, maar veel minder, in kleine patrouilles. “Op Belgische evenementen zijn betonblokken niet meer weg te denken, maar hier zie je niets. We hebben enkele politiemensen die te voet op de kerstmarkt waren, ook in de nabije omgeving waren er politievoertuigen aanwezig. Maar niet in die mate als in ons land.”