Dossier Strijd tegen IS

Zo worden kinderen bij IS gebrainwasht

Dat terreurorganisatie IS kindsoldaten rekruteert is geen geheim, maar dat één van die kinderen ook getuigt, dat is uitzonderlijk. Een jongen van vijftien jaar oud vertelt hoe hij werd klaargestoomd om een zelfmoordaanslag te plegen op een sportstadion in Irak. Net voor hij kon toeslaan, kon de politie hem vatten. Hij wacht nu op zijn proces.

Mahmoud Ahmed vertelt hoe IS kinderen doet radicaliseren. “Ze leerden ons hoe we een Kalasjnikov en andere machinegeweren moesten gebruiken. Er waren vier oudere mannen, ze leerden ons over de hemel en dergelijke zaken. Ze leerden ons die dingen 24 uur per dag. Ze wilden ons bang maken en toonden ons video's van onthoofdingen en dergelijke.”

Mahmoud zegt dat IS hem verplichtte tot de zelfmoordaanslag. “Ik keerde terug naar mijn trainer, maar hij zei me dat ik meteen terug moest gaan. Ik wou niet, maar hij zei dat het een opdracht was van IS-bevelhebber Abu Islam.”

Propaganda
Kinderen duiken vaker op in IS-propaganda en worden geïndoctrineerd om moorden te plegen, in naam van IS. Duizenden zouden zo in kampen zijn gebrainwasht. Ze noemen hen “de welpen van het kalifaat”.

Bekijk ook: