Belgisch leger klaar om naar Congo te gaan

Het Belgisch leger staat klaar om te vertrekken naar Congo om landgenoten te evacueren, mocht er geweld uitbreken. Dat zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Bovendien wil de regering ook tien militairen sturen om de ambassade in Kinshasa te beveiligen, maar voorlopig worden die niet toegelaten door het regime van president Kabila.

Momenteel zijn er nog zo’n 4.000 Belgen in Congo. Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken raadde hen vrijdag al aan het land te verlaten. Maar mocht het echt tot geweld komen, staat ook het Belgisch leger klaar om te evacueren. “Dat houdt in dat we permanent een compagnie hebben die op zeer korte afroep klaar is om te vertrekken naar waar dat mogelijk zou moeten zijn. Maar men moet voor ogen houden dat het vandaag vooral een kwestie is van opvolgen wat er gebeurt en zorgen dat onze intelligentiepositie zodanig is dat we weten wat er aan de hand is”, legt minister Steven Vandeput uit.

Afsluiten
De regering wil trouwens nu al militairen sturen om de ambassade in Kinshasha en het consulaat in Lubumbashi te beschermen. Maar dat kan voorlopig niet, Congo geeft de Belgische militairen namelijk geen toelating om het land te betreden. “Zoals de minister van Buitenlandse Zaken al heeft gezegd: Congo is zich aan het afsluiten”, aldus Vandeput.

Gespannen situatie
De situatie in het land is bijzonder gespannen. Maandag loopt de ambtstermijn van president Kabila af, maar hij is niet van plan om op te stappen en hij wil ook geen verkiezingen uitschrijven. Er wordt verwacht dat er maandag protesten zullen uitbreken en dat het regime hard zal terugslaan.

Het is nu dus afwachten of het leger toestemming zal krijgen om naar Congo af te zakken. Een andere piste is dat er samengewerkt wordt met het Franse en Britse militairen ter plaatse. Of dat ze via een buurland naar Congo reizen.

"Ze willen ons dom houden"

"Er zijn heel veel politieagenten en militairen op straat. We hebben het bericht gekregen dat er vanaf vannacht geen toegang meer zal zijn tot internet en dat ook het gsmverkeer zal platgelegd worden. Ze proberen te vermijden dat we weten wat er in Congo gebeurt", zegt Hilde die op een school in Kinshasa werkt. <

Geen pottenkijkers
Feit is dat het regime van Kabila geen Belgische pottenkijkers wenst. Vrijdag werd de VTM NIEUWS-ploeg van journalist Robin Ramaekers, samen met andere Belgische perslui, het land uitgezet.