"Kabila vreest wat er op Belgische tv komt"

VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers werd samen met zijn cameraman Jo Verstichel en andere Belgische perslui gisteren uit Congo gezet. “Het regime van Kabila wenst geen Belgische pottenkijkers”, vertelt Ramaekers.

Bij het regelen van de persaccreditatie gisteren bleek er plots iets gaande. Robin en zijn cameraman werden naar een ander ministerie gebracht. “Dat bleek het ministerie van Migratie te zijn, waar we werden opgesloten. En alles werd in beslag genomen”, legt hij uit.

Terwijl andere buitenlandse journalisten wel gewoon een accreditatie kregen, werd Robin terug naar België gestuurd. “Blijkbaar zijn pottenkijkers niet gewenst en dan vooral Belgische pottenkijkers. We zijn er echt uitgeplukt”, zegt hij. “Ik denk dat het Congolese regime vooral inzit met wat er op Belgische antenne komt, want hier zijn veel Congolezen en dat kan dan weer doorsijpelen naar daar.”

Maandag loopt de termijn van president Kabila ten einde. Hij is grondwettelijk verplicht om af te treden, maar is dat niet van plan. De sfeer is gespannen en Kabila laat geen ruimte voor protest. “Iedereen vreest voor uitbarstingen. Maar niemand weet of het zo ver komt. Kabila heeft het heel hard in de hand, de vraag is dus of mensen zelfs de kans gaan krijgen om op straat te komen.”

Bekijk ook: