Dreamliner stijgt op met lek in cabinedeur

Opnieuw hebben tientallen Vlaamse en Nederlandse toeristen een helse vlucht achter de rug met een Boeing Dreamliner van TUI. Er zat een lek in een van de cabinedeuren. Dat maakte een oorverdovend lawaai gedurende de héle vlucht van de Caraïben tot Amsterdam. De piloot wist van dat lek, maar hij steeg toch op. Dat was fout, geeft hij nu toe.

Jenne Claessens, een Vlaming aan boord, maakte beelden met zijn smartphone waar het helse kabaal goed te horen is.

Luider dan een kettingzaag
“Dit geluid werd alleen maar erger. Vlak voor de landing werd het oorverdovend tot de oren begonnen te fluiten van de passagiers die rond de deur zaten. Ik heb op dit moment nog altijd oorsuizen van continu in dat geluid te zitten”, aldus Claessens

Een van de passagiers kon het lawaai meten: 130 decibel, dat is luider dan een draaiende kettingzaag en schadelijk voor je oren. Zeker als je er acht uur lang aan wordt blootgesteld.

Wc-papier
De oorzaak is een luchtlek in een van de cabinedeuren. Het personeel heeft nog geprobeerd het te dichten. “De deur was aan het trillen en ze hebben zelfs geprobeerd met wc-papier om het gat te vullen waarlangs de lucht ontsnapte. Dat heeft totaal niet geholpen”, zegt Claessens nog.

Na de landing bood de piloot zijn excuses aan, maar volgens TUI maakte hij de juiste keuze.

“Er waren twee keuzes: terugkeren en wachten op vervangende onderdelen of doorvliegen ondanks het ongemak voor de reizigers. Er is gekozen om de passagiers toch naar huis te brengen omdat dit de minst ingrijpende optie was”, laat TUI Nederland weten.

Paradepaardje
Vorige week nog zorgde een defect met een andere Dreamliner voor dertig uur vertraging en chaos op een vervangtoestel. De Dreamliner moest het paradepaardje worden van vliegtuigbouwer Boeing, maar sinds de lancering in 2009 duiken er overal problemen mee op.