Dossier Strijd tegen IS

België zocht gedode IS-kopstukken

Twee van de drie IS-kopstukken die begin december werden uitgeschakeld door een Amerikaanse luchtaanval, werden gezocht door het Belgische gerecht. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Ze hielpen bij de aanslagen in Parijs. De derde terrorist is deze zomer nog veroordeeld tot vijf jaar op het proces van de terreurcel van Verviers.

Twee van de drie gedode terroristen hielpen bij het voorbereiden van de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs. Een van hen is de Belg Sammy Djedou, een Brusselaar van twintig jaar oud. Tegen hem liep in ons land een terrorismeonderzoek, bevestigt het federaal parket.

Verviers
Een andere gedode terrorist is de Fransman Walid Hamman. Hij maakte deel uit van het terreurnetwerk van Verviers. Hij werd gearresteerd in Athene maar werd per ongeluk vrijgelaten door de Griekse politie en vluchtte naar Syrië. Deze zomer nog werd Walid Hamman op het grote terreurproces veroordeeld tot vijf jaar cel.

De drie mannen behoren tot het netwerk van de Franse Jihadi Boubaker. Die werd eind november al gedood bij een luchtaanval van de coalitie. De dood van de kopstukken is de zoveelste klap die IS moet incasseren en het verzwakt verder hun positie in Syrie en Irak.

Bekijk ook: