Turkije gevangen in spiraal van geweld

Bloemen, briefjes en voetbalsjaals moeten voor de zoveelste keer troost bieden in Turkije. Afgelopen weekend kwamen 44 mensen om het leven bij een dubbele aanslag in een voetbalstadion in Istanbul. De aanhoudende terreur kruipt in de hoofden van de Turken. Het land voelt zich belaagd en oplossingen lijken verder weg dan ooit.

Turkije lijkt hopeloos gevangen in een spiraal van geweld. Nieuwe vredesgesprekken met de Koerden lijken na de aanslagen van dit weekend verder weg dan ooit. “De overheid moet dit veel ernstiger nemen”, vertelt psychologiestudente Kubra Dalgic.

De groep studenten passeert elke avond langs het stadion. Zij hadden ook het slachtoffer kunnen zijn. De oplossingen die ze zien, illustreert de verdeeldheid die het land verdeelt: meer Turks overheidsgeweld tegen het Koerdisch terroristische geweld, of net minder.

Twee explosies
Zaterdagavond vonden er twee explosies plaats in Istanbul. De eerste werd veroorzaakt door een bomauto vlak bij het stadion van voetbalclub Besiktas, waar net een voetbalwedstrijd had plaatsgevonden. Zo'n 45 seconden later deed zich in het nabijgelegen park een tweede ontploffing voor, vermoedelijk veroorzaakt door een zelfmoordterrorist. Het doelwit van de aanval was de politie die op dat moment het stadion bewaakte.

Opgeëist door TAK
De aanslag werd gisteren opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK. TAK, voluit de Vrijheidsvalken van Koerdistan, is een afsplitsing van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Met de aanslagen wou TAK naar eigen zeggen de aandacht vestigen op de gevangenschap van de leider van de Koerdische Arbeiderspartij, Abdullah Öcalan, en de Turkse militaire operatie in het zuidoosten van het land. Daarnaast eisen ze ook het aftreden van president Erdogan.