Trump zet weer kwaad bloed bij China

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw op de tenen getrapt van de Chinezen. Trump zegt namelijk te twijfelen of de Verenigde Staten Taiwan nog moeten beschouwen als een deel van China. En dat ligt in China zeer gevoelig.

Trump dreigde er gisteren mee om niet langer het ‘Eén China’-beleid te erkennen als China geen toegevingen doet op het vlak van handel. In dat beleid wordt Taiwan niet als een onafhankelijke staat erkend, maar wel als deel van China. "Ik weet niet waarom we gebonden moeten zijn aan een beleid van 'Eén China', tenzij we een akkoord met China sluiten dat te maken heeft met andere zaken, waaronder handel", zei Trump in een interview met de zender Fox News.

De uitspraken komen er twee weken na het omstreden telefoontje van Donald Trump met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen. Dat werd toen op veel kritiek onthaald, want Washington verbrak in 1979 door het ‘Eén China’-beleid de diplomatieke betrekkingen met Taiwan. Volgens dat beleid behoort Taiwan immers tot China en wordt het niet meer beschouwd als een soevereine staat. 

China is erg gevoelig aan de contacten van de VS en Taiwan. Peking heeft de verkozen president dan ook gewaarschuwd dat dit de relaties kan vertroebelen.