Ooggetuige: “Ontsnapt aan grotere ramp”

Een Turkse dokter die in België geboren is, was in het voetbalstadion van Besiktas aanwezig. Hij zegt dat duizenden mensen ongelooflijk veel geluk hebben gehad omdat een uur voor de ontploffingen toch zo'n 35.000 mensen in de buurt van het voetbalstadion waren.

Faki Akin is dokter in Istanbul, hij was aanwezig tijdens de voetbalwedstrijd van Besiktas. “Moest de aanslag een uur vroeger gebeurd zijn, was het een echte ramp geweest. Op dat moment was het namelijk enorm druk in het stadion.”

Turkije heeft een decennialange traditie van aanslagen, maar volgens Akin is de Koerdische afscheidingsbeweging PKK verantwoordelijk. “De andere mogelijke verdachte is Islamitische Staat, maar zij richten hun aanslagen een beetje willekeurig onder de meeste mensen. Dit was echt gericht op ordediensten, tegen de politie.”

Vanavond is er in Istanbul nog een wedstrijd van Galatasaraj. De schrik zit er goed in. “Voetbal is enorm populair in Turkije. Het heeft een ander effect dan de andere aanslagen omdat iedereen naar het voetbal gaat: jong, oud, man of vrouw. Ik denk dat dat er vanavond ook minder mensen zullen aanwezig zijn tijdens die wedstrijd.”