"Nederland is een ziek land geworden"

PVV-leider Geert Wilders reageert in een filmpje scherp op de veroordeling voor zijn “minder Marokkanen”-uitspraak. Een rechter bevond hem vandaag schuldig aan discriminatie en groepsbelediging. “Nederland is een ziek land geworden. Maar u kan ervan op aan: ik zal nooit zwijgen en ik ben strijdbaarder dan ooit”, reageert hij.

Geert Wilders werd vandaag voor de rechtbank schuldig bevonden voor het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging voor zijn “minder Marokkanen”-uitspraak, nu twee jaar geleden. Hij werd niet schuldig bevonden voor het aanzetten tot haat en kreeg ook geen straf. De rechter ging dus niet in op de eis van het Nederlandse Openbaar Ministerie om Wilders een geldboete van 5.000 euro te geven.

Maar de PVV-leider is allerminst tevreden over de uitspraak. “Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik zojuist ben veroordeeld”, zegt Wilders is een videoboodschap. “Terwijl tientallen Marokkaanse asielzoekers buslijnen terroriseren en daar niet eens een boete voor krijgen, krijgt een politicus die een vraagt stelt over minder Marokkanen een veroordeling aan zijn broek.”

Ziek land
Nederland is een ziek land geworden, meent Wilders, waarna hij de rechters ook persoonlijk aanspreekt. “U heeft miljoenen Nederlanders hun vrijheid van meningsuiting ingeperkt en daarmee iedereen veroordeeld. Niemand vertrouwt u meer. Maar de waarheid en onze vrijheid zijn gelukkig veel sterker dan u. En ik ook. U zult mij niet kunnen tegenhouden.”

Om af te sluiten benadrukt Wilders nog zijn strijdvaardigheid. “U kan ervan op aan: ik zal nooit zwijgen. En dit vonnis maakt mij alleen maar sterker. Ik ben nu strijdbaarder dan ooit.”

Verkiezingen
Binnen drie maanden trekt Nederland naar de stembus en Geert Wilders zal deze uitspraak zeker uitspelen. "Zolang kan Wilders nog de martelaar zijn omdat hij niet kan zeggen wat hij wil zeggen", vertelt VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel.

Volgens de rechter mag de politicus in een politiek debat zeggen dat hij minder Marokkanen wil in Nederland. "Maar als hij dat begint te roepen als een actie, dan beledigt hij de groep Marokkanen. Als Wilders nu mensen aanzet tot acties dan kan hij worden veroordeeld voor aanzetten tot haat. Daarvoor is hij vandaag wel vrijgesproken.